6 stycznia 2014

Lohikeitto - fińska zupa z łososiem

     Lohikeitto to szybka w wykonaniu, delikatna i kremowa zupa z Finlandii. Może nie jest wyjątkowo fotogeniczna, ale za to bardzo smaczna.

     Składniki na dwie spore porcje lub trzy mniejsze:
1 por
3 niewielkie ziemniaki
ok. 0,3 kg fileta z łososia, bez skóry
ok. 1 l wody
1 łyżka masła
szklanka gęstej śmietany do zup
1 liść laurowy
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
     Pora pokroić na półtalarki, a ziemniaki w kostkę. W rondlu rozgrzać masło, dodać pora, chwilę podsmażyć. Następnie dodać ziemniaki, smażyć jeszcze chwilę i dodać liść laurowy i wodę, tak by przykrywała ziemniaki. Łososia pokroić w kostkę. Gdy ziemniaki będą miękkie, do zupy dodać łososia. Chwilę pogotować, aż łosoś będzie miękki, Dodać śmietanę i koperek, zagotować, doprawić solą i pieprzem i podawać.

6 komentarzy:

  1. Z pewnością by mi zasmakowała, lubię takie zupy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa i aromatyczna ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam! Mieszkam w Finlandii od 8 miesięcy dzisiaj jadłam tą zupę bardzo mi smakowała, cieszę się bardzo że znalazłam przepis :) Na pewno z niego skorzystam. Pozdrawiam. Ania

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa z łososiem? Mniam. Najlepsza ryba jaką mamy dostępną w kraju obecnie. A pomysł na zupę super, taki przepis jeszcze warto wypróbować https://mowisalmon.pl/przepisy/pikantna-zupa-kokosowa-z-plastrami-lososia-mowi/ Też z łososiem, nieco ostrzejsza zupa ale bardzo smaczna. Na pewno znajdzie swoich zwolenników. Zupa gotuje się sama dłuższy czas, dlatego jej przygotowania nie zajmuje wiele czasu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń